keskiviikko 14. marraskuuta 2007

The Nightmare of a Child



A Nightmare of a Child

Ensimmäinen ajatukseni videosta oli se, että halusin tehdä lyhytelokuvan itsestäni lapsena, kuinka koin elämäni lastenrattaista katsoen. Ajatus ei toteutunut siten, koska minulla oli videokamera lainassa vain päivän. Kiire oli muissakin asioissa, joten kuvaaminen jäi säänkin puolesta pois. Unohdin vielä liittää mikrofonin kameraan kiinni, joka oli sinänsä onni onnettomuudessa.

Sain kuitenkin kuvattua tarpeellisen määrän oheismateriaalia Helsingin Pikkukosken uimarannalta ja sen läheisyydestä. Pelkästään äänen puutuminen oli ongelma. Silloin muistui mieleeni omistamani dv-kasetti Kambodzan Ankor Wat –temppeleistä, jossa olin ystäväni kanssa talvella vuonna 2005. Temppelialue on maailman suurin uskonnollinen reliikki, jossa on enemmän kuin tuhannen temppelin raunioita. Vain muutama on niistä säilynyt ja niitä restauroidaan koko ajan lisää ulkomaalaisin arkeologien voimin. Ensiksi ajattelin lisätä teokseeni äänimaiseman Kambodza-videosta, koska sen nauhan ääni oli paljon mielenkiintoisempaa ja erilaista, kuin äänet Suomen syksyisestä luonnosta. Kesäisin on muutenkin enemmän luontoääniä, kuin syksyllä.

Huomasin lisätessäni ääntä kasetilta koneelle, että voisin myös sekoittaa kuvaa Ankorista ja tehdä lyhytelokuvasta yhdistelmän molemmista ajoista ja paikoista. Paikka aika ja ihmiset sekoittuvat oudolla tavalla. Vuoden 2005 Ankorin kasetilta löytyi kaikenlaista jännittävää kuvaa. Temppelin raunioista nimeltä Ankor Thom, joka oli Buddhalainen temppeli, löytyi myös elämää. Buddhalaiset uskovaiset jakoivat uskontotietoa ja samalla keräsivät aneita ja rahaa myös itselleen. Monet tahtoivat, että sytyttäisimme suitsukkeita ja rukoilisimme Buddhaa. Usean rukoilun jälkeen, minua alkoi huvittamaan, kun suitsukemummoja alkoi olla joka paikassa. Pitikö minun jaella rahat ja poltella suitsukkeet joka metreillä. Huvittavaa.

Kuvia kaapatessani koneelle, aloin innostua eri kuvien yhdistelemisestä ja niiden laittamisesta päällekkäin. Tulos alkoi muistuttaa sekasortoa ja siksi tahdoin suuntautua enemmän taiteelliseen tulokseen lyhytelokuvassani. Edellisestä editointi kerrasta oli kulunut jo reilusti yli viisi vuotta. Vanhat muistot ja kuvankäsittelykikat olivat unohtuneet, joten elokuvan loppua kohden efektien määrä vaan lisääntyi.

Elokuvaa tehdessäni keksin tehdä elokuvasta unen omaisen vaikutuksen. Niinpä elokuvasta tuli nimeltään myöhemmin ”A nightmare of a Child” .

Esitin elokuvani eräälle elokuvia tekevälle ystävälleni ja hänen kommentit olivat samat mitä minäkin olin pohtinut asiasta jälkeenpäin. Elokuva oli mahdollisesti hieman liian pitkä. Ennen puoltaväliä voisi poistaa lyhyehkön pätkän. Elokuva muuttuu hieman enemmän pelottavammaksi sen loppua kohden.

Efekteinä käytin paljon hidastusta, nopeutusta, ristikuvaa, etc.

Jan Kerman 2007-12-05

1 kommentti:

Kuvataide TOKL kirjoitti...

No niin. Nyt ollaan kyllä aikas taiteellisella tasolla liikkeellä. Ideasta on tosi hankala saada kiinni mikä on se juttusi. Olet hienosti kyllä tyytynyt pääosin vain yhteen juttuun ja efektiin, mutta kestoa on kyllä ehkä himppu liikaa koko kokonaisuudella. Alun liekit saa myös puolen välin jälkeen fiiliksen että nyt se loppuu...mutta eipä lopukaan. Mikä on myös sen alun hepun kaksoiskehys efektin idea kun muuten olet vain laittanut kahta perus kuvaa läpikuultaen. Onko se jotenkin perusteltua vai vain sattuma. Samoin onko työryhmällä ollut joku käsikirjoitus edes jossain vaiheessa ja edes jollakin tasolla. Taide on toki ihanaa kun sen edes joskus jotenkin oivaltaisi ilman käsikirjaa tekijän sielun maisemiin. Opetuksellisesti myös ehkäpä perustekniikoiden opettelu voisi olla perusteltua ennen hurjaa soveltamista. On kenties hankala kovinkaan perustellusti soveltaa / taiteilla kauheasti jos ei perustekniikat ole kunnolla hallussa ja mieluusti, niin että se näkyy työn jäljessä. Musiikkiin lainaten tämän voisi laittaa, että on hankala heitää improvisoituja sooloja, jos perus skaalojenkin soitto tuottaa jo ongelmia. Jäsennystä toteutukseen ja ideaa olisi kaivattu lisää. Tsemppistä jatkoon!
T. Marko, Antero, Kirsi ja Sally TOKL