keskiviikko 17. lokakuuta 2007

Videopeikko





Rakas opintopäiväkirja.

Oppiminen, tuo tuskainen prosessi on saatu päätökseen. Lapsi ja media-aihe oli mielestämme puiseva. Tästä samaisesta aiheesta on puhuttu osastollamme noin kolme vuotta. Tästä syystä oli vaikea suhtautua aiheeseen ilman aggressiota.

Tai siis osan ryhmästä oli..

Jokaisen nuoren taideopiskelijan tavoin ammensimme omista kokemuksistamme. Lapsuudesta löytyi tehokas kasvatusmetodi, videopeikko, joka tarvittaessa takavarikoi videokasetit. Päätimme toteuttaa tarinan animaatiotekniikalla. Esikuvana käytimme Kössi kenguru- animaatiota.


Aluksi teimme kertomukselle kaksi ääniraitaa, toinen puheelle ja toinen musiikille. Tämä ääniraita toimi kuvituksen runkona. Tarkoituksena oli tehdä alle minuutin kestävä animaatio, koska tätä pidempään meillä ei ollut aikaa.
Ääniraidan valmistuttua selvisi animaation todellinen kesto, sekä se, minkälaista kuvamateriaalia me todella tarvitsimme. Päätimme käyttää stop motion- animaatiotekniikkaa. Animaatioalustana käytimme läpinäkyvää pleksiä ja valaisuun valokuvaluokkamme studiovaloja sekä osastomme valaistuskalustoa. Valaisu piti asettaa niin, että valoa tulee mahdollisimman monesta suunnasta. Tällä tavoin ehkäisimme taustoihin syntyneet varjot. Pleksin avulla taustan kuvapinnasta saa tasaisen ja se myös pitää pleksin alle asetellut elementit paikallaan.

Taustat leikkelimme lehdistä ja itse animaatio tehtiin pääasiassa tussilla pleksin pintaan. Muutamissa kohdissa käytimme myös Photoshoppia apuna, kuten esim. ”kasautuvat kasetit”- kohtauksessa.

Editoimme animaation Final cut pro- ohjelmalla. Ajoimme digikameralla ottamamme kuvat ohjelmaan kohtaus kohtaukselta ja muutaman tunnin leikkauksen jälkeen animaatio oli valmis.


Olemme tyytyväisiä lopputulokseen. Pienellä lisäpanostuksella jäljestä olisi tullut tasokkaampaa. Yhteensä aikaa animaation tekemiseen meni n. kaksi päivää.

Kiitokset kaikille äideille, isille ja tietty Timolle. Animaation orjat (meitä on yhteensä kolme) kuittaavat.

2 kommenttia:

Kuvataide TOKL kirjoitti...

Animaatiotekniikka oli virkistävä. Olitte käyttäneet hyvin erilaisia animaatiotyylejä. Äänissä kertojan ja musiikin päällekkäisyys oli erittäin toimiva ratkaisu.
Aiheeseen lapsi ja media olitte keksineet tuoreen näkökulman, joka koskettaa varmasti monia videosukupolven lapsia.

Anna-Maija, Julia ja Helena TOKL

Asko kirjoitti...

Videopeikko

Sanna, Lahja ja Jonna / JKL


Parasta tässä videossa oli

Aloitus oli pirteä ja tehokas. Kuva ja värimaailma lastenmaailmasta. Nostalginen, mutta samalla pirstaloitunut näkökulma tähön hetkeen. Sekä tarina että kertojan ääni pinnaallinen, hyvällä tavalla. Lapsen näkökulma. Tarina jätti tulkintaa katsojalle. Kollaasimaisuus.


Pidimme myös

Söpöstä ja humoristisesta otteesta. Värikkyys. Lyhyt ja ytimekäs. Taidokkaasti tehtä. Piirrosviiva toi leikkiä ja vauhtia. Koko ajan tapahtui jotain.

Mitä opimme

Lyhyestä virsi kaunis. Kuvailmaisun monipuolisuus. Loppu herätti ajatuksia aikuisen vastuusta lapsen median käytön rajoittajana.


Terveiset

Olisi mielenkiintoista näyttää pätkä myös lapsille ja kysyä mitä mieltä olivat. Hieno video!